понеделник, 17 октомври 2011 г.

VI МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА ГЛИНЕНО (ЗЕМНО) СТРОИТЕЛСТВО, АЛБЪКЪРКИ,НЮ МЕКСИКО, САЩ

ФОТОАЛБУМИ
СЕМИНАР ЗА СТРОИТЕЛСТВО С КИРПИЧ
ИНДИАНСКО СЕЛИЩЕ АКОМА
ЦЪРКВА ОТ КИРПИЧ В ТАОС

ВИДЕО
ФАБРИКИ ЗА КИРПИЧ В НЮ МЕКСИКО
СЕМИНАР ЗА СТРОИТЕЛСТВО С КИРПИЧ В НЮ МЕКСИКО
ИЗМАЗВАНЕ С ХОРОСАН НА ГЛИНЕНА ПЕЩ В НЮ МЕКСИКО

Earth USA 2011

обобщение

Шестата международна конференция на Глинено (Земно) строителство и архитектура, Earth USA 2011, се състоя в Националния испански културен център в Албъкърки, Ню Мексико от 30 ​​септември до 2 октомври 2011г.

Сто и двадесет участници дойдоха от четиринадесет страни и представиха доклади по различни аспекти на строителството с глина. В края на конференцията участниците разработиха и подготвиха това съобщение, което обобщава информация, мнения и заключения:

Глинените материали са глобално достъпни. Обикновено това е в страните със сух климат, където те са популярни - кирпич, коб, чимове, трамбована глина, пресовани глинени блокове. Винаги обаче се съобщава за нови места с глинени сгради. Тази година изненада дойде от Норвегия, където исторически домове от глина се намират както близо до Осло така и зад полярния кръг. Други доклади дойдоха от Китай, България, Англия, Оклахома и Тексас. Често пъти тези доклади са за няколко отделни случаи на глинени сгради. За Германия обаче отдавна е известно, че има най-малко два милиона глинени домове.

Глинени къщи са подходящи за целия спектър от ценови категории. В някои страни домовете са изградени при нулеви разходи, а в места като Ню Мексико и Саудитска Арабия съвременния кирпич се счита за престижен материал при изграждането на домове и монументални сгради. Няколко доклада в конференцията се занимаваха с иновации, които могат да намалят разходите за строителство в тези райони, където работната ръка е скъпа. В други части на света, трудът е по-евтин и заетостта е търсена възможност за гражданите. Строителството с глина може да създаде нови работни места за млади и стари. По природа то е богато на образователни връзки между поколенията.

Материалните разходи не са обвързани тясно с нефтохимическата промишленост. В Ню Мексико, цената на една тухла (кирпич) се е удвоила за повече от тридесет години, докато разходите за къщи с рамкова дървена конструкция са се увеличили пет пъти през същия период.

Трябва винаги да се помни, че от всички строителни материали, глината е с най-малко използвана (въплътена) енергия, въглеродният и отпечатък може да бъде почти нулев, тя е най-лесна за рециклиране, повторна употреба или просто се връща в почвата. “Кафявото е оригиналното зелено”, оригиналното обратно към природата.

Други автори съобщават за усилията да се нормира използването на глинени материали в строителството: Има много съвместни усилия по целия свят, които също включват обучението на авторите на нормативи и правоприлагащи органи. Германците са лидери с напълно завършени норми за строителство в своите национални правилници, които скоро ще бъдат вкарани в стандартите на Европейския съюз. Австралия, Нова Зеландия и Съединените щати следват същият път. В САЩ строителството с кирпич вече е част от 2009 Международнен правилник. Налице е също Американското дружество за изпитване материали ASTM E2392, Ръководство по стандарти за проектиране и изграждане на конструкции с глинени стени. Кирпичът е включен в Система за строителство и спецификации 04 24 00, раздел “Зидария от кирпич” с две подкатегории, 04 24 13 строителство и 04 24 16 производство. Това означава, че сега глинените материали са интегрирани в нормативи и стандарти.

Участниците отбелязаха, че глинените материали имат културни значения. Те са просто част от живота на много култури. Докато са били изоставени в много области сега има нарастващ интерес от страна на младежта. В Австралия, Нова Зеландия, Саудитска Арабия и Съединените щати се създават нови общности, които използват земята като основен строителен материал. В по-голямата част от света са необходими големи усилия от страна на защитниците на глинените материали, за да се предпазят сградите от унищожение в лицето на съвременното развитие. Саудитска Арабия забрани по-нататъшното унищожаване на всички глинени сгради от древността като чудесен пример за останалата част от света.

Архитекти, строители и обитатели отдавна са имали духовни връзки с глината и те са тези, които чувстват, че тя създава живи структури, със сигурност здравословни, без никой от химикалите, които често се срещат в модерния дом. Стените стабилизират температурата и влажността чрез топлинна маса и порьозност, която насърчава дишането на сградата и дори действа като фазов преход, тъй като влагата се движи навън и навътре в стените.

Земетръсна устойчивост винаги е повод за загриженост. Строителните техники внимателно и котектно извървяват дълъг път, за да направят всяка една сграда по-безопасна. Стари и нови техники могат да бъдат включени в новите проекти или модернизация на съществуващи структури, за да се увеличи тяхната безопасност. Глинени структури са устийчиви на циклони, торнада, урагани, пожари, насекоми и дори куршуми.

Докато всичко това е толкова старо, колкото глината, то е и толкова ново, колкото новите идеи. Архитектите, дизайнерите и младежите трябва да бъдат насърчавани да създават нови форми и методи за изграждане на структури, които да достигнат до повече хора. Не е необходимо ограничаване до традиционния за Ню Мексико стил, Чрез внимателен и добър дизайн може да се увеличи въздействието, като същевременно се запази духа.


В края на краищата, това е планетата Земя.

www.earthusa.org

Няма коментари: